Fodrászat-hajápolás tanfolyam

Fodrászat-hajápolás tanfolyam

Szőke, barna, vörös vagy fekete? Rövid, hosszú, egyenes, göndör? Bármilyen legyen is az Ön haja, tanfolyamunkon elsajátíthatja a szakszerű haj- és fejbőr-ápolást, és megtanulhatja a frizurakészítés alapjait. A kurzus elvégzéséhez mindössze kézügyesség, alkotókészség és kreativitás szükséges.

Próbálja ki INGYEN!
7 000 Ft 
helyett csak 
4 600 Ft */hó
* A tanfolyam tartalmazza az ELO Könyvkiadó Kft. tananyagsorozatát és az Európai Levelező Oktatási Kft. képzését.
Információk
Tempó
Tematika
Vizsgalehetőség
Árak

Vizsga partnerintézményünknél - Fodrászat-hajápolás tanfolyam

A tanfolyam leckéit távoktatás formájában, egyedileg meghatározott ütemben sajátíthatja el, és az összes házi feladat visszaküldése, valamint a záróteszt sikeres teljesítése esetén a tanfolyam végén igazolást állítunk ki. Azonban lehetősége van partnerintézményünknél államilag elismert OKJ-s bizonyítványt is szerezni. Amennyiben él ezzel a lehetőséggel, akkor az alábbiakat kell tennie:
1. lépésben az ELO Könyvkiadó Kft. távoktatási tananyagsororozatának segítségével egyénileg, de az Európai Levelező Oktatási Kft. által biztosított szaktanári segítséggel távoktatás formájában sajátítja el az ismeretanyagot,
2. lépésben jelentkezik és személyesen részt vesz a szakmai partnerintézményünk által szervezett kedvezményes OKJ-s képzésen és gyakorlaton, ami a sikeres szakmai vizsga biztosítéka. Az OKJ-s képzést és a vizsgát is partnerintézményünk szervezi.

Miért?
Mert a nálunk elsajátított ismeretek során megtanulja a szakszerű haj-, bőrápolás és frizurakészítés alapjait, és szakképzett fodrászként sikeresen megállja helyét egy fodrászszalonban, de akár saját fodrászszalont is nyithat (ehhez lásd a Sikeres vállalkozás alapjai c. képzésünket).

Mit?
Államilag elismert, felső középfokú gyakorló fodrász (OKJ 52 815 01) szakképesítést szerezhet, amennyiben jelentkezik a partnerintézményünk által szervezett OKJ-s képzésre és vizsgára is. Együttműködés alapján a partnerintézmény az Európai Levelező Oktatási Kft. képzésén résztvevők számára kedvezményes részvételi lehetőséget biztosít, amennyiben a képzésben résztvevő teljesítette a képzésen való részvétel feltételeit.
Az ELO cégcsoportot az OKJ-s képzés - ideértve a vizsgatétel lehetőségét is - igénybevételének fennállásáért, igénybevehetőségéért, a partnerintézmény eljárásáért, teljesítéséért, vállalt határidőiért felelősség nem terheli.

Hol?
Szakmai partnerintézményünknél, a DGSM Oktatási Központban (budapesti helyszínen), illetve a tanuló által egyénileg szervezett külső gyakorlati helyszínen történik a szakmai vizsgára való felkészítés.  A partnerintézmény által szervezett gyakorlati képzés személyes jelenlétet igényel.

Mennyi ideig?
Az Európai Levelező Oktatási Kft. által nyújtott elméleti képzés idejét a képzésben résztvevő határozza meg azáltal, hogy milyen rendszerességgel kívánja átvenni a tanfolyamhoz tartozó tananyagcsomagokat. Normál ütemezés esetén ez 16 hónap (részletekért lásd Oktatási program, vagy a hatályos ÁSZF). A partnerintézmény által nyújtott OKJ-s képzés jogszabályban meghatározott időtartama 960 óra.

Mikor?
A szakmai partnerintézmény által szervezett OKJ-s képzés kéthetente, hétvégi napon kerül megrendezésre.

Mennyiért?
Az ELO Könyvkiadó Kft. teljes tananyagsorozatának díja: 16 hónap*3 600 Ft/hónap = 58 600 Ft AKCIÓS ÁRON! Az ár nem tartalmazza az Európai Levelező Oktatási Kft. által nyújtott oktatási szolgáltatás ellenértékét.
A partnerintézmény által nyújtott OKJ-s képzés díjának kialakítása folyamatban van.

Hogyan?
A partnerintézmény által szervezett OKJ-s képzésen az ELO Könyvkiadó Kft. távoktatási tananyagsorozatának elsajátítása, az Európai Levelező Oktatás Kft. által biztosított elméleti képzés elvégzése, és a képzés lezárását tanúsító igazolás megszerzése után vehet részt.

A partnerintézmény által szervezett OKJ-s képzésen való részvétel feltételei:

 • érettségi bizonyítvány,
 • az ELO Könyvkiadó Kft. teljes tananyagsorozatának elsajátítása és kifizetése,
 • az Európai Levelező Oktatási Kft. által biztosított valamennyi házi feladat megoldása és visszaküldése,
 • a záróteszt sikeres (legalább 51%-os) teljesítése, a képzés lezárását tanúsító igazolás megszerzése,
 • az OKJ-s képzési díj első részletének befizetése,
 • a felnőttképzési szerződés aláírása.

A partnerintézmény által szervezett OKJ-s vizsgán való részvétel feltételei:

 • szakmai gyakorlat teljesítése és a partnerintézmény által adott formanyomtatványon történő leigazolása,
 • az OKJ-s képzésen való személyes, aktív részvétel,
 • sikeres szakmai modulzáró vizsgák letétele (legalább 51%-os teljesítése),
 • számítógép-kezelői ismeretek,
 • a teljes képzési- és vizsgadíj befizetése,
 • a vizsgához szükséges eszközök és modellek (2 férfi és 3 női, vagy 2 férfi és 2 női+1 babafej) biztosítása,
 • foglalkozás-egészségügyi orvosi alkalmassági igazolás a fodrászszakmára.

FONTOS!
Az ELO cégcsoporttól független jogszabály-módosítások miatt a tanfolyam tananyagát és árát tekintve a változtatás jogát fenntartjuk. Szakmai partnerünk a változtatás jogát fenntartja a képzési- és vizsgadíj, az OKJ-s képzés feltételeinek, valamint indításának tekintetében. A jelentkezők adatait folyamatosan adjuk át a partnerintézmény részére, ahol a csoportok kialakítása megtörténik. A képzést csak és kizárólag a megfelelő létszám (minimum 15 fő) esetén tudják elindítani. A vizsga is csak megfelelő létszám (minimum 10 fő) esetén szervezhető. A képzés kezdésének időpontjáról, a részvételi díj befizetéséről, a vizsga időpontjáról, és minden egyéb vizsgával, pótvizsgával, valamint OKJ-s képzéssel kapcsolatos kérdésről a partnerintézménytől kap levélben értesítést.
Jelentkezését legkésőbb az utolsó tananyagcsomag kézhezvételétől számított 1 éven belül kell elküldenie! Amennyiben eddig az időpontig nem küldi el az OKJ-s képzésre vonatkozó jelentkezését, a későbbiekben erre már nem lesz lehetősége.
Az OKJ-s képzésre az OKJ-s jelentkezési kupon kitöltésével, és az ELO cégcsoport címére (ELO Könyvkiadó Kft., Budapest, 0909) történő elküldésével jelentkezhet.

Az OKJ-s képzésre és vizsgára az ügyféloldalon keresztül is tud jelentkezni.

ÉS MÉG...?
Kérdése van? Az Európai Levelező Oktatási Kft. által nyújtott elméleti képzéssel kapcsolatban hívja ügyfélszolgálatunkat a 06- 1/206-1775-ös telefonszámon, vagy írjon az elo@elo.hu e-mail címre, a partnerintézmény által nyújtott OKJ-s képzéssel és vizsgával kapcsolatban írjon a nagy.eniko@elo.hu e-mail címre.

A szakképesítés moduljai, modulzáró vizsgák típusai:
11486-12 Szépségszalon üzemeltetése (írásbeli)
11487-12 Szolgáltatást megalapozó anatómiai, szakmai- és anyagismeretek (írásbeli)
10250-12 Kézápolás (gyakorlati)
11484-12 Fodrász manuális alapműveletek (gyakorlati, szóbeli, írásbeli)
11485-12 Fodrász vegyszeres műveletek (gyakorlati, szóbeli, írásbeli)
11498-12 Foglalkoztatás I. (írásbeli)
11499-12 Foglalkoztatás II. (írásbeli)
11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság (írásbeli)

A komplex szakmai vizsga előfeltétele a modulzáró vizsgák sikeres teljesítése.

A komplex szakmai vizsga típusai:
- gyakorlati (legalább 61%-os eredmény)
- szóbeli (legalább 51%-os eredmény)
- írásbeli (legalább 51%-os eredmény)

Normál

Normál tempó esetén havonta egy tananyagcsomagot szállítunk. Egy csomag két leckét tartalmaz, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, az is a csomag részét képezi.

Gyorsított

Gyorsított tempó esetén havonta két tananyagcsomagot szállítunk. Ebben az esetben Ön egyszerre négy leckét kap, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, azok is a csomag részét képezik.  Ha ezt a tanulási tempót választja, a tananyagsorozat időtartama a felére csökken.

Késleltetett

Késleltetett tempó esetén kéthavonta egy tananyagcsomagot szállítunk. Ebben az esetben Ön egy alkalommal két leckét kap, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, az is a csomag részét képezi. Ha ezt a tanulási tempót választja, a tananyagsorozat időtartama megduplázódik.

Komplett

Komplett megrendelés esetén a teljes tananyagsorozatot kapja kézhez. Ebben az esetben Ön az összes leckét egyszerre kapja meg, és amennyiben az adott tananyagsorozathoz CD is tartozik, azok is a csomag részét képezik. Ha ezt a tempót választja, a tanfolyam hosszától függetlenül 24 hónap áll rendelkezésére a tananyag elsajátítására.

1. lecke: Legyen Ön is fodrász!
Ebben a leckében megismerkedhet azokkal az információkkal, amiket a szakmáról érdemes tudni. Tanulhat a karrierlehetőségekről. Áttekintjük az alapvető fodrászmunkák technikáit és céljait. A lecke végére elsajátíthatja, hogy hogyan működik a termékértékesítés egy szalonban.

2. lecke: Fodrászati eszközök és kellékek bemutatása
Tanulhat a legfontosabb fodrászati eszközökről. Kitérünk a különböző fésűk, hajkefék, ollók, hajvágó eszközök ismertetésére. Tanulhat az eszközök megfelelő tisztításáról. Felvázoljuk a sikeres szalon ismérveit, a szalon bútorzatának kialakítását, annak fontosságát.

3. lecke: Etika, szakmai etika
Megismerheti a szolgáltatóval szemben támasztott etikai követelményeket. Bemutatjuk a szolgáltatásban dolgozók jellembeli követelményeit, az empátia fontosságát. Ismertetjük a munkahely erkölcsi követelményeit. Megtudhatja, mi a helyes kommunikáció fodrászok számára. Kitérünk a nonverbális kommunikáció ismertetésére is.

4. lecke: Emberismeret, önismeret
Megtanulhatja az emberismeret célját, alapelvét. Meghatározzuk a személyiség fogalmát, szerkezetét, összetevőit. Áttekintjük a tehetséges személyiség jellemzőit. Definiáljuk a szocializáció fogalmát és bemutatjuk a szocializáció tanuláselméletét és a szociális tanulás formáit. Elsajátíthatja az érzelmi önismeret fogalmát, együttes kölcsönhatását és az érzelmi típusokat.

5. lecke: Biológiai alapismeretek
Meghatározzuk a biológia fogalmát és felsoroljuk a biológia ágazatait. Felvázoljuk a sejt atomos és molekuláris felépítését. Tanulhat a fehérjék csoportosításáról. Áttekintjük a szövettan élettani szerepe szerinti típusokat, azok jellemzőit. Bemutatjuk a csont-, izom-, vérkeringés-, nyirok-, idegrendszer felépítését, működését.

6. lecke: A bőr anatómiája, felépítése, a haj felépítése és tulajdonságai
Tanulhat a bőr főbb funkcióiról, anatómiai felépítéséről. Ismertetjük a bőr rétegeit és életműködését. Áttekintjük a festékképzés folyamatát. Ismereteket szerezhet a haj felépítéséről, tulajdonságairól és részeiről. Kitérünk a haj rétegeinek, fiziológiájának ismertetésére. Foglalkozunk a haj fizikai tulajdonságainak bemutatásával is.

7. lecke: A bőr rendellenességei, tünettan
Foglalkozunk a bőr rendellenességeivel. Bemutatjuk a bőrbetegség kiváltó okait. A lecke elsajátítása után képes lesz felismerni a daganatok, anyajegyek fajtáit és meg tudja különböztetni a vírus és baktérium okozta bőrbetegségeket.

8. lecke: A haj tulajdonságai, rendellenességei, tünettan
Áttekintjük a haj tulajdonságait. Bemutatjuk az általános hajszálbetegségeket. Részletesen foglalkozunk a hajhullás okaival. Kitérünk a fejbőr elváltozásaival kapcsolatos tudnivalókra is. Megismerhet néhány házi praktikát.

9. lecke: Anyagismeret, a kémia alapjai
Megismertetjük a kémiai alapfogalmakkal, és kémiai tulajdonságokkal. Foglalkozunk a periódusos rendszer felépítésével, áttekintjük az anyagi részecskék fajtáit. Foglalkozunk a kémiai kötések bemutatásával, valamint a fertőtlenítők szerepével és alkalmazásukkal.

10. lecke: Emulziók, emulgeátorok, különleges fodrászipari anyagok
Ebben a leckében részletesen ismertetjük az emulzió fajtáit. Felsoroljuk a poláris és az apoláris vegyületeket. Továbbá tanulhat az emulgeátorok fajtáiról is. Összehasonlítjuk a különleges fodrászipari anyagokat, és azok tulajdonságait, mint pl.: illat-, alkohol, zsírok, olajok anyagait.

11. lecke: Hajmosás és anyagai, fejmasszázs
Bemutatjuk a hajmosás eszközeit, fajtáit, hatásait. Megismerkedhet a különféle hajmosó anyagokkal és a hajmosószerek fajtáival. Tanulhat a víz fodrászipari szerepéről, a samponok tisztító hatásáról. Elsajátíthatja a fejmasszázs célját és technikáját is.

12. lecke: A hajápolás anyagai
Ismertetjük a hajápoló használatának célját és áttekintjük a hajápoló anyagok fajtáit. Felvázoljuk a divat és a hajápolás összefüggését. Elsajátíthatja, hogy mely vitaminok ajánlottak bizonyos problémájú hajra.

13. lecke: Marcell-vízhullám, főnhullám, a dauercsavarás technikái
Összegezzük a nedves haj hullámosításának lépéseit. Elsajátíthatja a Marcell-hullám készítésének menetét. Ismertetjük a főnhullám fajtáit, eszközeit. Áttekintjük a hullámosítás és a hajegyenesítés fajtáit. Megismerheti  a dauer fajtáit és csavarástechnikáit.

14. lecke: Hajcsavarás, berakás, vashullám technikája, és amit a hajhosszabbításról tudni kell
Gyakorolhatja a vízhullám berakását, fésülését. Megismertetjük a hagyományos csavarók használatával és fajtáival. Összegezzük a modulzáró vizsgára a vashullám elkészítését. Bemutatjuk a hajhosszabbítás fajtáit.

15. lecke: Művészettörténet és a hajviseletek története I.
Betekintést nyerhet a különböző történelmi korok kialakulásába, és a művészeti értékek változásaiba. Ismertetjük az őskor művészetét és jellemző hajviseleteit. Bemutatjuk az egyiptomi, mezopotámiai, görög, római művészettörténet elemeit és tárgyaljuk az adott kultúrára jellemző hajviseleteket. Kitérünk a bizánci, a román és a gótikus stílusra jellemző hajviseletek ismertetésére.

16. lecke: Művészettörténet és a hajviseletek története II.
Áttekintjük a reneszánsz és a barokk korra jellemző építészeti, szobrászati sajátosságokat, a festőművészetet. Képekkel illusztrálva tárgyaljuk ezeknek a koroknak a jellegzetes hajviseleteit. Bemutatjuk a klasszicizmus, a romantika korárának művészettörténetét és hajviseleteit. Végül kitérünk a 20. század művészetére is.

17. lecke: Borotválás, férfi arcápolás
Felvázoljuk a borotválás munkafolyamatát. Ismertetjük a borotválás célját, eszközeit, anyagait. Ismereteket szerezhet a bajusz, szakáll formáival, ápolásával kapcsolatban.  Borotválkozási tippeket adunk. Áttekintjük a férfi arcápolás lehetőségeit.

18. lecke: Férfi klasszikus, és divathajvágások
Felvázoljuk a férfi frizuraforma kiválasztását, meghatározó tényezőit. Megtanulhatja a klasszikus hajviseletek kialakításának munkafolyamatait. Ismertetjük a hajvágás célját, eszközeit és fajtáit. Elsajátíthatja a klasszikus férfi-frizuraforma kialakítását és a férfi-divathajvágás lehetőségeit.

19. lecke: A négy női alaphajvágás
Megismerkedhet az arcformák fajtáival és a frizura formai elemeivel. Tanulhat a hajvágás munkafolyamatáról. Bemutatjuk a négy alaphajvágás műveleti sorrendjét az elméletben és főként a gyakorlatban.

20. lecke: Női divathajvágás, gyermekhajvágás
Áttekintjük a női hajvágások fajtáit. Néhány frizuratippet sajátíthat el. Ebben a leckében szó lesz még a frizurák arányairól is. Tanulhat a gyermekhajvágás módszeréről és a gyerekhaj ápolásának fontosságáról és lépéseiről.

21. lecke: Színtan, hajfestés, hajfestékek
Áttekintjük a hajfestés történetét, majd ismertetjük a színkör és a szín jelentését. Tanulhat a színek pszichológiájáról. Kitérünk az alapszínek és a színárnyalatok bemutatására. Ismertetjük a hajfestés fő munkáit.

22. lecke: Színezőanyagok, színezés
Felvázoljuk a hajszínezés lényegét. Bemutatjuk a színezés fajtáit. Megtudhatja, mi az a színkiegyenlítés. Ebben a leckében tanulhat még arról is, hogy hogyan ápoljuk a különböző színű hajakat.

23. lecke: A tartós hullámosítás
Ismertetjük a dauer fajtáit, továbbá megtanulhatja a dauerolást lépésről lépésre. Kitérünk a leggyakoribb bőrproblémák ismertetésére. Könnyű hajformázási és villámfrizura készítési tippeket tanulhat.

24. lecke: A haj tartós átalakításának anyagai
Áttekintjük a hajban lévő kötéseket. Ismertetjük a tartós hullámosítás célját és bemutatjuk a tartós hullám folyamatát. Szó lesz a tartós hullám kémiai folyamatáról is. Elsajátíthatja a hőhatással történő hajegyenesítés technikáját.

25. lecke: Színelvonás, koktélozás, radírozás
Tanulhat a szőkítés kémiai folyamatáról. Megtanulhatja a koktélozás, a hajradírozás hatásait, munkafolyamatát. Bemutatjuk azt is, hogy hogyan fessen szőkét. Felvázoljuk a szőke színek tárházát.

26. lecke: A melírozás technikái
Tanulhat arról, hogy mikor alkalmazhatták elsőként a melírozási technikát. Definiáljuk a melír fogalmát. A lecke végére megtanulja alkalmazni a melír technikáit. Felvázoljuk azt is, milyen tanácsokat tud adni a szőkített, melírozott hajú vendégének a hajápolás tekintetében.

27. lecke: Konty fésülése, technikái
Megismerheti a kontyok fajtáit. Elsajátíthatja, hogy milyen szerszámokat, eszközöket, díszeket használjon a hajvágás során. Bemutatjuk a hajfonás fajtáit és technikáit is.

28. lecke: Fodrászverseny és -tréning
Bemutatjuk, hogy mi a fodrászverseny célja és ismertetjük a versenykategóriákat. Kitérünk a versenyszámokra vonatkozó szabályok ismertetésére. Áttekintjük, hogy milyen véleményt alkotnak kiemelt mesterfodrászok a fodrászversenyről.

29-30. lecke: Dokumentálás, nyilvántartás vezetése a számítógépen
Megtanulhatja, hogyan készíthet jól átlátható dokumentumokat, hogyan tudja hatékonyan kiemelni, hangsúlyozni mondandója lényegét, illetve hogyan tudja a dokumentumot úgy megformázni, hogy nyomtatásban is könnyen kezelhető, tetszetős kinézetű olvasmány legyen. A tananyagból elsajátíthatja a szerkesztések, tördelések, formázások elvégzésének legegyszerűbb technikáit, valamint a táblázatkészítés alapjait.

31. lecke: Munkavédelem, környezetvédelem
Elsajátíthatja a munkavédelem fogalmát és célját. Megismerheti a munkabiztonság fogalmát. Összegezzük a munkavédelem feladatait. A lecke végére megtanulhatja, hogy pontosan mi a teendő munkabaleset esetén.

32. lecke: Szépészeti szolgáltatóegység üzemeltetése, a vállalkozás beindítása
Áttekintjük a vállalkozások formáit. Bemutatjuk a szolgáltatóegység működtetéséhez szükséges engedélyeket. Megismerheti a vállalkozás működtetéséhez szükséges jogszabályi feltételeket. Elsajátíthatja az adózással kapcsolatos legfontosabb ismereteket.

Fodrászat-hajápolás tanfolyam tartalma:

 • 16 tananyagcsomag az ELO Könyvkiadó Kft.-től, mely 32 leckét tartalmaz
 • Az Európai Levelező Oktatási Kft. szaktanári segítséget biztosító képzése.

Tanfolyamunkat ajánljuk mindazoknak:

 • akik egészséges és ápolt hajat szeretnének,
 • akik nem szeretnének órákat tölteni a fodrásznál,
 • akik saját maguknak és családtagjaiknak szeretnének frizurát készíteni,
 • akik fodrászként szeretnének elhelyezkedni.

A Fodrászat-hajápolás tanfolyam végére:

 • mindig olyan frizurát készíthet magának, amilyet szeretne,
 • úgy fog kinézni, mintha mindennap a fodrásznál járt volna,
 • ha részt vesz a szakmai partnerünknél szervezett OKJ-s képzésen, annak elvégzését követően akár OKJ-s vizsgát is tehet,
 • államilag elismert szakmát szerezhet.

 

További hasznos információk a tanfolyamról:

 • A képzés szolgáltatás megrendelésével online vagy postai házi feladatokat oldhat meg, melyeket szaktanárok javítanak ki, illetve a tanfolyam elvégzéséről igazolást kaphat.
 • A tanfolyam oktatási programját itt töltheti le!

Tananyagcsomag
(32db lecke)

Képzés
szolgáltatás
4 600 Ft/hó*Megrendelem
* Az ár az Európai Levelező Oktatási Kft. képzését is tartalmazza, melynek díja 1.000 Ft / tananyagcsomag.